Vraag & Antwoord

Vragen:

Boeking

Vertrek

Voorzieningen

Varen / Bediening

 

Boeking

Hoe werkt boeken op deze site

 1. Ga naar onze vloot.
 2. Voer de gewenste start datum en aantal personen in. Wanneer mogelijk, kies de gewenste verblijfperiode. Als deze niet beschikbaar is, kies dan de periode met minder dagen. Het is mogelijk dat de periode vol zit vanwege onderhoud of voor schoonmaak. Ook zijn sommige dagen niet beschikbaar als terugkomst dag, maar wel mogelijk om te huren. 

 1. Klik op “Resultaten”
 2. Selecteer het jacht dat u wenst (De Corona heeft 2 grotere slaapkamers).
 3. De agenda opent vervolgens van het desbetreffende jacht. In het blauw ziet u de geselecteerd periode. Onderin vind u de prijs incl schoonmaak zonder opties. Het laatste bedrag in het blauw is de geselecteerde huurprijs. De prijzen daarvoor zijn de prijzen tot die dag.

Het bovenstaande voorbeeld heeft als vertrekdag de 13de en terugkomst op de 19de. Het is mogelijk om tot de 16e te gaan. Dit kost €700,-. Wanneer u kiest voor de 26e, betaald u €1520. Door een andere datum aan te klikken kunt u een nieuwe periode kiezen. 

 1. Selecteer nu “volgende”.
 2. Alle opties komen tevoorschijn. 
 • Zwemvesten worden voor alle opvarende geadviseerd (kostenloos).
 • Proefvaart voor nieuwe klanten is verplicht. De curcus is verplicht voor kapiteins zonder ervaring op een stalen jacht van 10 / 15 meter, met een vaste as of gewicht van 15 ton.
 1. Vul alle gegevens in.
 2. "Kortingscode" is bedoelt voor mensen die al vaker geboekt hebben en daarbij een unieke code hebben ontvangen voor herhalingskorting.
 3. Kies de betaalwijze en wanneer u akkoord bent met de voorwaarden, klikt u dit aan.
 4. Klik nu op “Boeken”. Uw gegevens worden doorgevoerd en er wordt een mail verzonden.

Vanaf welke leeftijd kan ik een boot huren?
Reserveringen voor groepen of gezelschappen van personen onder de 23 jaar zijn niet toegestaan. 

Mag de hond mee?
Op een van onze boten, de Boreas, is het toegestaan een hond mee te nemen. Er worden hier kosten voor berekend. Deze kosten zijn €10,00 per hond per dag. 

Is het mogelijk de boten voorafgaand aan de huurperiode te bekijken?

Ja, natuurlijk is het mogelijk om onze jachten voorafgaand te bekijken. Onze boten zijn vaak verhuurd, dus niet altijd in de haven. Bel ons even voor een afspraak, zodat u niet voor niets komt.

Wat kost het om de reservering te annuleren?

Voor 3 maanden voor vertrek 10%
Tussen 3 maanden en 3 weken voor vertrek 30%
Tussen 3 weken en 1 week voor vertrek 50%
Binnen 1 week voor vertrek 100%

Wat als u door Covid-19 maatregelen wilt annuleren?

Wanneer het RIVM maatregelen aankondigd waardoor uw boeking niet door kan gaan, hanteren wij de volgende versoepelde annuleringsvoorwaarden:

 - 90% geld terug

 OF

- Toegoedbon van 100% het bedrag (onbeperkt geldig)

Vertrek

Hoe laat kunnen we vertrekken met het jacht?
De Corona heeft als vaste vertrektijd 8:30 uur. De Boreas, Flamingo en de Orion hebben als vaste vertrektijd 9:30 uur. In overleg zijn andere tijden mogelijk. Als u een proefvaart hebt kan het voorkomen dat uw vertrektijd gewijzigd wordt. 

Wat is de vertrek en aankomst plaats?
HM-Yachtrental
Keersluisweg 15
5433NM Cuijk (NL)
Tel: +31 (0) 412-642434 of +31 (0) 614519499

Veel navigatie systemen geven te vroeg aan dat u op bestemming bent. In de meeste gevallen moet u dan nog 500 meter doorrijden. Bij de blauwe keersluis (vanaf de weg kijkt u rechts tegen de zijkant aan), rijd u rechts naar beneden bij het bord van HM-Yachtrental of Jachtwerf Gebroeders Vissers.

Wat moet ik meenemen?
Onze jachten zijn voorzien van een complete keukeninventaris, kussens, waterkaarten en almanakken. U dient zelf uw beddengoed en kussenslopen mee te nemen. Het is mogelijk om bij ons dekbedpakketten te huren, mits vooraf gereserveerd. Voor de complete aanwezige inventaris, zie onderaan onze informatie map. Klik hier om deze te openen.

Welke maat beddengoed moet ik meenemen?
De Boreas, Flamingo en Orion hebben 3 vaste slaapkamers, waarvan 2 tweepersoonsbedden (tweepersoonsbed hoeslaken) en 1 stapelbed (2x 1 persoons hoeslaken). Naast de slaapkamers kan de eethoek en de zitkamer bank omgebouwd worden tot bed. Doordat deze niet rechthoekig van vorm is, wordt u geadviseerd om hiervoor een laken mee te nemen. 

De Corona heeft 2 slaapkamers, met beide een tweepersoonbed (tweepersoonsbed hoeslaken). De eethoek en de zitkamer banken kunnen omgebouwd wordtn tot bed. Doordat deze niet rechthoekig van vorm is, wordt u geadviseerd om hiervoor een laken mee te nemen. 

Wanneer kan ik een marifoon erbij huren?

Een marifoon is niet verplicht aan boord op onze jachten, tenzij u naar België zou willen varen. Met een marifoon kunt u sluiswachters en havenmeester oproepen. Om een marifoon te gebruiken heb je een basiscertificaat Marifonie nodig. Zonder certificaat kunt u bij ons geen marifoon huren. Wij hebben een kopie van het certificaat nodig. Een online kopie voldoet ook prima als alternatief.

Voorzieningen

Hoe is de stroomvoorziening aan boord?
Aan boord van het jacht is 12V, 24V en 230V beschikbaar. De motoren laden het 24V systeem. Met omvormers wordt hiervan 12V en 230V gemaakt. Hierop kan maximaal 1000W afgenomen worden anders zal de spanning inzakken of de zekering springen. Er is één stopcontact aanwezig waarbij walstroom tot 16A (3680W) afgenomen kan worden, dit is meestal beschikbaar bij havens.

Is er warm en koud water aan boord?
Alle jachten hebben een boiler aan boord welke verwarmd wordt met de warmte van de motor. Nadat de motor uitstaat blijft deze tank nog erg lang warm en heb je dus nog lang warm water. De Flamingo en Orion kunnen doormiddel van walstroom ook het water opwarmen zonder dat de motor draait. Tevens is er een 800L watertank aanboord. Deze wordt vol gevuld met drinkwater, maar is niet meer geschjikt om te drinken doordat het water meerdere dagen in de tank kan blijven staan. Na het koken van het water is dit wel drinkbaar.

Kan er aan boord gebruik gemaakt worden van de WC?
Aan boord zijn 2 wc's aanwezig. Deze worden voorzien van water doormiddel van de watertanks. Bij het doorspoelen wordt het naar een vuilwatertank gepompt. Dit zijn dunne leidingen en de pomp moet soms erg zwaar werk verrichten. Er mag dus ook niks anders dan uw behoefte en wc papier door de wc gespoelt worden. Gebruik zo min mogelijk wc papier en alleen snel oplossend papier om verstoppingen te voorkomen. (Er zijn 4 rollen aanwezig, meer oplosbaar wc papier kan op de werf gekocht worden).

Hieronder uitleg over de bediening van het toilet. Zet de ondertiteling aan voor instructies. Dit kunt u aanzetten via het schroef icoontje "Instellingen".

Varen / Bediening

Geen ervaring met varen en geen vaarbewijs?
Voor onze jachten is geen vaarbewijs nodig (korter dan 15m en maximale snelheid onder 20km/h). Het varen met een schip van 15ton vereist echter enige vaardigheden, daarom is het bij ons verplicht om een cursus te volgen. Een cursus kunt u bij een vakantie bijboeken en zal op een eerdere datum worden ingepland, tenzij er voldoende vaarervaring aanwezig is.

Wanneer heb ik voldoende ervaring om te huren bij HM-Yachtrental?

Het varen met een stalen jacht van 12,5m en een gewicht van 15ton vereist verschillende vaardigheden. Om u en uw mede waterliefhebbers veilig te laten varen willen we er dan ook zeker van zijn dat deze vaardigheden aanwezig zijn. We stellen het dan ook verplicht om een cursus te doen en deze af te sluiten met de juiste vaardigheden. Alleen wanneer u recentelijk een jacht hebt gevaren van ca 12,5m,15ton met vaste as kunnen we dit verkorten naar een proefvaart. Dit geld enkel wanneer u dus deze vaardigheden bezit voor de proefvaart plaatsvind, anders mag er niet zelfstandig uitgevaren worden. 

Waarvoor dient de bootshaak/ pikhaak?
De pikhaak is de onmisbare bootshaak aan boot, een stok met aan het eind een haak en aan het andere eind meestal een verdikking. Een handig middel voor het oppikken van in het water gevallen voorwerpen of om het anker te begeleiden. De pikhaak is echter niet bedoeld voor het afhouden van of het vastmaken aan een ander schip.

Hoe kan ik mijn route uitstippelen?
Wellicht is het fijn vooraf uw route uit te stippelen. Onderstaande apps kunnen u daarbij helpen:
- dewaterkaartenapp.nl: Hierop is ook alle informatie over de haven en sluizen te vinden. Deze app is de eerste 7 dagen gratis te gebruiken.
- riverguide.eu: Kies na het installeren van de app voor recreant. Na het aanmelden is deze gratis te gebruiken

Welke gebieden mag ik varen?

Met de Vissers jachten mag u op alle nederlandse binnenwater varen met uitzondering van het IJsselmeer en Markermeer. Wilt u toch het IJsselmeer of Markermeer op, dan is dit mogelijk met de Flamigo, Orion of de Boreas met windkracht 2 of lager. Voor het buitenland zijn er aparte regels, neem hiervoor contact met ons op, zodat we samen kunnen kijken wat er mogelijk is.

Wat zijn de verkeersregels op het water?
Er zijn verschillende geschreven en ongeschreven regels op het water, onderstaande site heeft de belangrijkste regels opgesomt:
- varendoejesamen.nl:

Op de Maas is het BPR van kracht. Op de Boven-Rijn, Neder-Rijn, Waal, Lek en Pannerdensch Kanaal is het RPR van kracht.

Het BPR (binnenvaart politie reglement) en het RPR (rijnvaart politie reglement) zijn in grote lijnen gelijk, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die gaan over eisen aan verlichting, blauwe bord en de radar. Maar het belangrijkste verschil is dat in het RPR een klein schip ALTIJD voorrang dient te verlenen aan een groot schip. Dus ook als een klein schip stuurboordwal vaart, dient deze voorrang te verlenen aan een groot schip.

Wat verbruikt de boot per km?

Toeren Snelheid Verbr/uur Verbr/KM
1000 8.8 km 3L 0,34L
1250 10.9 km 5L 0,45L
1500 12,2 km 7L 0,58L
1750 13,5 km 11L 0,81L
2000 15,0 km 17L 1.12L

Waar kan ik diesel tanken?

U vertrekt met een volle tank waar u minstens 2 weken op kunt varen. Wanneer u langer onderweg bent ontvangt u van ons een tanklijst met daarop locaties waar het mogelijk is om langs het water te tanken. 

Hoe bedien ik het anker?

De ankerketting is 25 meter, u kunt tot ongeveer 8 meter diepte ankeren.

Zie onderstaand filmpje voor informatie

Moet ik onderweg de motor controleren?

De jachten worden voor vertrek altijd volledig gecontroleerd. Voor kleinere vaarten (<7 dagen) is het dan ook niet nodig om de motor nogmaals te controleren. Voor langere vaarten adviseren we om de motor tussendoor te controleren om met nog meer zekerheid te kunnen varen.

Wat als ik qua weersomstandigheden niet uit kan/mag varen?

Onze jachten zijn gebouwt voor bijna alle Nederlandse weersomstandigheden. U kunt droog en warm buiten zitten onder de kap door de buitenverwarming. Bij onweer zit u binnen in de boot ook veilig door de stalen frame die direct stroom afleiden naar de aarde. Het varen met de volgende weersomstandigheden is niet verstandig en soms verboden: > windkracht 5, dichte mist, onweer of harde stroming. Houd met uw planning daarom altijd rekening dat deze kan uitlopen. Wanneer er extreem weer voospeld wordt, en wij het niet verstandig vinden om onze haven te verlaten dan wordt er in overleg gekeken naar alternatieven. De actuele vaarweg beschikbaarheid vindt u op: https://vaarweginformatie.nl/

Wie op het IJssel- of Markermeer vaart, moet rekening houden met golven die razendsnel opkomen. Bij krachtige wind groeien de golven tot gemiddeld 60cm en wanneer het stormt, kunnen ze een hoogte van wel 1,5 meter bereiken. Lees ook: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/getij/golven/golven-op-het-ijsselmeer-en-markermeer

 

 

Bezig met laden