Cuijk Middelburg Goes 2021

Jaap en Tonny 2021 -  Vaarvakantie van zaterdag 14 augustus tot donderdag 9 september.

Boot: De Corona

Vaarroute (ongeveer 460KM)

Masterplan: Via de Maas naar het westen varen, Rijn Schelde kanaal naar Antwerpen, dan Albertkanaal, Maastricht en via de maas weer naar Cuijk. In het plan zit een tamelijk grote onzekerheid. We weten niet precies hoe de omgeving van het Albertkanaal eruitziet en of er veel beroepsvaart is.

We weten hoe we aan ons vaarvignet moeten komen en hebben het eigendomsbewijs van de boot bij ons. We hopen nog mensen te spreken onderweg die ons wat meer kunnen vertellen over het varen op het Albertkanaal. De Corona lag vrijdagavond al in de haven en aangezien wij dicht bij Cuijk wonen konden we al inschepen. Top! Zaterdag op de fiets naar de boot en we konden binnen een half uur vertrekken. De boot was piekfijn voor elkaar en lekker schoon. Wij varen gemiddeld een uurtje of drie, meren af en pakken onze fietsen voor een verkenningstocht in de nieuwe omgeving. Onze eerste haven was Batenburg. Een kleine haven aan de rand van Batenburg, zeer vriendelijke havenmeester en alles super netjes. Gefietst naar Appeltern, Bergharen, Hernen en gegeten in Niftrik. Daarna terug gefietst naar de boot en genoten van een mooie zonsondergang. 

 

Zondag 15 augustus. Vertrek rond 09.30 uur uit Batenburg richting Den Bosch. Heerlijk zonnetje en dat was ook te merken op het water. Erg druk met recreatievaart. We hadden Kerkdriel in gedachten om te overnachten maar daar zijn we snel weggevaren vanwege de drukte. Overnacht bij WSV Neptunus in Gewande. Gezellige sfeer in de haven en een zeer hulpvaardige havenmeester. Jaap, heeft even staan vissen en ving een grote karper. Mijn best gedaan om deze karper te bereiden maar dit doen we geen 2e keer. Uiteraard ook een fietstocht gemaakt via Empel naar Den Bosch en weer terug naar Gewanden.

 

Maandag 16 augustus. Het weer is helemaal omgeslagen. Regen, wind en 17graden. Na enkele uurtjes gewacht te hebben zijn we vertrokken uit Gewande en gevaren naar Drimmelen. Weinig boten op de maas en heerlijk rustig gevaren. Drimmelen heeft 3 havens dicht bij elkaar en wij liggen graag aan de lange kade.  Dit is het meest nieuwe gedeelte van de jachthaven. Gelukkig was er plaats genoeg. Deze haven heeft veel, prachtig en schoon sanitair, goed uitgeruste supermarkt en een overheerlijke viskraam waar je fantastische kibbeling kunt eten. Gezien het wat onstuimige weer hebben we de fietsen laten staan en een mooie wandeling gemaakt in natuurgebied De Worp (4,5 km).

Dinsdag 17 augustus. We hebben besloten nog een dagje in Drimmelen te blijven en alsnog een fietstocht te maken. ’s Morgens heeft Jaap verse broodjes gehaald bij de Spar en een lekker ontbijtje gemaakt. Rond half tien op de fiets. Prachtige tocht vanuit Drimmelen, langs de Amer naar Lage Zwaluwe. Via Hoge Zwaluwe, Made en Geertruidenberg weer terug naar Drimmelen. Na het avondeten nog rondje gelopen in het leuke stadje.

 

       
       

Woensdag 18 augustus. Ons vaarplan opgesteld en we hebben besloten om door de binnenlanden (Amertak, Wilhelminakanaal, Markkanaal, Mark, Dintel richting Volkerak te varen. Juist vanwege de aanhoudende harde wind vinden we het geschikter om over de wat kleinere wateren te varen. Doel: Terheijden. Ook hier weer een kleine haven in de dorpskern. Erg leuk en knus. Naar Breda gefietst, steenworp afstand) en heerlijk gegeten in de stad. Daarna met een omweg weer terug gefietst naar Terheijden. In de haven van Terheijden mensen gesproken uit Oude Tonge die veel in België gevaren hebben. Hij heeft het Albertkanaal bevaren en vond het niet erg interessant. Veel beroepsvaart en industrie langs het kanaal. Verder is het belangrijk dat je ook een touw van minimaal 30 meter bij je hebt. In de sluizen zijn de bolders vaak alleen op de hoge kant. Je hebt dus lange touwen nodig. Jaap en ik besluiten om niet over België te gaan maar verder Zeeland in waarvan we zeker weten dat het prachtig is.

Donderdag 19 augustus. We varen verder over de Mark en Dintel richting Stampersgat. Bij Stampersgat is een leuke aanlegsteiger voor max 3 boten. Helaas weten veel schippers hiervan en het is altijd de vraag of er een plaatsje vrij is. Deze keer hebben we geen geluk. Steiger ligt al vol en we varen dan maar verder naar de monding van de Dintel, Dinteloord. Mooie plek gevonden in de haven van Dinteloord. Je kunt Dinteloord zelf ook invaren maar met een boot van 12,50 meter bij 3,70 ben je toch wat voorzichtig. Dus fietsen gepakt en naar Dinteloord gefietst. Erg leuk stadje om te bezoeken. Veel oude gebouwen nog. eerder op de fiets naar Steenbergen. Dat is een stad van formaat als je dat vergelijkt met Dinteloord. Steenbergen heeft ook een mooie haven in het centrum en je kunt er ook leuk winkelen. ’s Avonds aan boord gekookt en route uitgestippeld voor de volgende dag.

Vrijdag 20 augustus. Het is prachtig weer en we koersen richting Bruinisse. Gebeld voor een havenplaats daar maar het is superdruk. Kunnen niets reserveren en de kans is groot dat we dubbel moeten liggen. Houden wij niet zo van. Zeker niet in een haven waarvan de meter prijs meer dan drie euro is. We veranderen ons plan en varen door naar Tholen. Hier waren we al eens eerder geweest en wij houden van havens die tegen een dorpskern aanliggen. En zeker niet te groot zijn. Die dag gefietst via Halsteren (prachtige kerken) naar Bergen op Zoom. We wilden kijken hoe daar de haven was. Onze kleindochter zou misschien met haar vriendje een dag mee op de boot gaan varen. Naar Bergen op Zoom kunnen ze dan met de trein. Haven viel erg tegen. Heel veel fabrieken en Containerbedrijven langs de haven. Veel lawaai! Erg jammer want Bergen op Zoom is een schitterende stad. Je gunt ze ook een haven die daar bij past.

Zaterdag 21 augustus. Vertrokken uit Tholen, via Bergse Diepsluis naar Oosterschelde. Rustig weer en weinig wind. We werden getrakteerd op een bruinvis die langs onze boot kwamen zwemmen. Lijkt veel op een dolfijn en we dachten eerst ook een dolfijn te zien. Schitterend! In Wemeldinge afgemeerd en vervolgens heerlijk gegeten in het restaurant bij de haven. Daarna op de fiets naar Yerseke. Daar was het behoorlijk druk. Genoten van de oesters en toen we terug gefietst naar Wemeldinge.

Zondag 22 augustus. Voorspoedige reis naar Kortgene, een haven waar we al vaker zijn geweest en heel prettig vinden. Mosselen gegeten en fietstocht gemaakt naar Goes. Goes heeft een hele mooie binnenhaven en het is een prachtig stadje.   

 

 
   

Maandag 23 augustus. Windkracht 4 uit Noord en wij op de fiets naar Zierikzee. De Zeelandbrug (5 km lang) was een waar obstakel met deze wind. Maar Zierikzee is de moeite waard. Lekker Zeeuwse bolus gegeten en stadje doorgefietst. Daarna verder over Schouwen Duiveland naar Burgh Haamstede. Prachtige tocht langs de Oosterschelde en diverse natuurgebieden. Via de Oosterscheldekering (wind N4 mee) weer terug naar Kortgene.           

                                

Dinsdag 24 augustus. Vandaag vertrekken we uit Kortgene over Veerse meer en door kanaal van Walcheren naar Middelburg. Prachtige stad en de haven is ook midden in de stad. Het is zo heerlijk om de fietsen bij ons te hebben. Lekker door de stad fietsen en de mooie en wat rustige plekken opzoeken.  Gegeten bij de Cloveniersdoelen in de binnentuin. Prachtige plek en lekker eten. De volgende dag, woensdag,  op de fiets naar Vlissingen, met het fiets/voetveer naar Breskens en gefietst naar Terneuzen langs het fietspad aan de Westerschelde. Onze oom en tante een bezoekje gebracht en vervolgens weer langs dezelfde route terug. Het hoge water zorgde ervoor dat op sommige plaatsen het fietspad al onder water stond. Net op tijd konden we er nog doorheen fietsen.

Donderdag 26 augustus. Vertrek vanuit Middelburg richting Veere. Op het Veerse meer hebben we een super mooie overnachtingsplaats gevonden aan een eilandje Spieringplaat. Prachtige aanlegsteigers, voldoende afvalbakken en ook nog een Dixtie. Omgeving was goed verzorgd, gras gemaaid. Prijs: gratis! Je mag 1 x 24 uur blijven liggen en dan moet je de boot verplaatsen en wel 150 meter. Echte aanrader.

Vrijdag 27 augustus. We varen vandaag naar de haven in Kamperland. Vandaar uit willen we nog rondje Walcheren fietsen. De haven ligt achteraan in het havenkanaal en was vroeger een landbouwhaven. Goed restaurant in de haven waar je bijtijds moet reserveren. Veel klandizie. Trots op manlief die onze boot met veel wind toch keurig afmeert in een erg krappe box.

 

Zaterdag 28 augustus. We staan op met flinke regenbui en dat blijft nog wel tot aan de middag. We besluiten eerst maar paar uurtjes af te wachten en ja gelukkig rond 12.00 uur komt het zonnetje. Op de fiets door de binnenlanden naar Westkapelle en via de zee terug. Wederom supermooie fietstocht en fantastisch weer.

Zondag 29 augustus. Na ontbijt klaar om te vertrekken. Er waait een flinke wind maar komen zonder problemen de haven uit. Via Veerse Meer varen we richting Kortgene. We hopen dat we bij Geersdijk nog een plaatsje kunnen bemachtigen aan een klein haventje voor 3 tot 4 boten. En ja, dat ging nog lukken ook. Voordeel hier is dat je wel aan land kunt komen met de fiets. Dus rondje gefietst en op Landgoed Rijckerswolt in Geersdijk heerlijk visje gegeten. Dezelfde avond zwommen er wel 100 kleine kwallen rond onze boot, maar niet zwemmen hier!

Maandag 30 augustus. Vertrek uit Geersdijk, door Zandkreeksluis richting Wemeldinge. Aangekomen op de Oosterschelde was de wind zo heftig dat onze boot “lekker” begon te rollen. Niet fijn. Koers veranderd en afgeslagen naar Goes. Voor ons een bekend plekje. We hopen dat het morgen wat minder waait zodat we naar Tholen kunnen varen.

Dinsdag 31 augustus. Windkracht 2. Schitterende dag om over de Oosterschelde naar Tholen te varen. We moeten immers weer richting Cuijk en 9 september komt aardig in zicht. We houden er niet van om ons te moeten haasten of om op een dag 8 uur te varen. Ook hier weer mooie ronde gefietst langs het water naar Sint Maartensdijk en door de binnenlanden weer terug naar Tholen.

Woensdag 1 september. We verlaten Zeeland en gaan Rijn-Scheldekanaal, Volkerak naar Dinteloord. We hebben nog gekeken of we over de Steenbergse Vliet naar de Mark konden varen. Helaas zijn daar 2 vaste bruggen die te laag zijn voor onze boot. Dan maar via Dinteloord naar een leuk plekje in Stampersgat. Dit is het favoriete plekje van Jaap om een snoekbaars te vangen. Helaas is het hem dit keer niet gelukt. Wel heel leuk bezoek gehad van 2 mensen uit Katwijk.

 

Donderdag 2 september. Van Stampersgat vertrokken en via Dintel en Mark (zo’n mooie rustige riviertjes) richting Terheijden. Ongeveer 3 km voor Terheijden de boot afgemeerd aan een hele kleine steiger en daar de nacht doorgebracht. Hier was de visoogst prima en hebben lekker verse visje gegeten. Hoewel we diep aan de kant lagen hebben we ’s-nachts het toplicht maar aangelaten zodat we goed te zien waren voor eventuele passanten.

Vrijdag 3 september. Op naar Drimmelen. Plaatsje weer gevonden aan de kade en snel op de fiets voor een tochtje naar Lage Zwaluwe, Hooge Zwaluwe, Wagenberg, Terheijden en vv. “s Avonds heerlijke kibbeling gegeten.

Zaterdag 4 september. Onze vrienden komen om 10.00 uur om samen met ons een tochtje te maken door de Biesbosch. Geluncht in Werkendam en teruggevaren naar Drimmelen. ’s-Avonds gegeten bij More-itz. Eten was super, muziek waardeloos.

Zondag 5 september. Jaap en ik willen nog een fietstocht maken door de Biesbosch. Bij Keizersveer de Amer oversteken en dan via Hank naar de Noordse Waard. Biesboschmuseum en dan richting Lage Zwaluwe. Vooral het laatste deel van de tocht, aan een kant de Biesbosch en later de Amer, aan de andere kant de Nieuwe Merwede, was schitterend. Je fietst echt op een landtong en aan het einde ligt het pontje dat je naar Lage Zwaluwe brengt. Absolute aanrader!

Maandag 6 september. Vertrek uit Drimmelen en we kijken wel waar we ergens willen overnachten. Qua afstand ligt Heusden voor de hand maar we vinden Heusden erg toeristisch. Gelukkig zijn we toch de haven ingevaren en hebben een rustig en mooi plaatsje gevonden. ’s-Middags nog een rondje gefietst door de Loonse en Drunense Duinen. Prachtig!

Dinsdag 7 september. Einde komt in zicht. Op het water is het echt rustig geworden. We varen soms helemaal alleen op de Maas. Dat was de eerste weken wel anders. Haven opgezocht in Lithoijen. Daar is een nieuwe meldsteiger, super lang. Mochten we blijven voor een nachtje. Rondje gefietst en paling gekocht. Dat was smullen op de boot.

Woensdag 8 september. We ruiken onze stal en hebben besloten om direct naar Katwijk te varen. Vrijdag hebben we een druk programma en dan is het fijn om de donderdag thuis te zijn. Wederom een hartelijke ontvangst in Katwijk en onze ervaringen gedeeld met Paul en Jolanda.

Het was een schitterende tocht, de combinatie varen, wandelen en vooral fietsen is voor ons een ideaal concept. We kunnen er weer een tijdje op teren, op naar de volgende vaarvakantie.

Langenboom, september 2021

Bezig met laden