Route Cuijk Denbosch (Brabant Maas)

Vanuit onze thuis haven in Katwijk (bij Cuijk) kunt u een mooie route door Brabant maken (60km enkel). De onderstaande route kan met een van onze huur schepen in een lang weekend gevaren worden. 

De route begint in Cuijk op het splitsing van Gelderland, Brabant en Limburg. Vanuit daar gaat u stroom afwaarts lang de maas. Die de grens vormt tussen Brabant en Gelderland. Binnen 3 kwartier varen met het huur schip komt u langs Grave. Bij Grave bevind zit een stuw met daarnaast een sluis. Alle boten kunnen via de sluis van het hogere water naar het lagere water. Daarvoor legt u bakboord aan de passanten aanleg steiger en meld u aan de sluitwachter om de Maas afwaarte te willen schutten. Bij groen licht van de sluis kunt u wanneer alle vrachtschepen in de sluis liggen in de sluis varen en daar aanmeren. De sluis zal het huur jacht doormiddel van het zakken van water naar beneden brengen. 

Vanuit Grave vaart u verder over de Maas en blijft uw de gehele route aan stuurboord Gelderland zien en aan bakboord Brabant. Binnen enkele uren komt u langs een kleine historische stadje aan de Maas: Megen. Daartegen over bevindt zich de Gouden ham. Een hele mooie recreatie plas met verschillende overnachting en lunch/diner mogelijkheden. Verder op de Maas komt u de sluis van Lith tegen waar u met het schip weer de zelfde procedure moet volgen. 

Bij het uitvaren van de sluis in Lith vaart u met schip al snel langs de plassen van de lithse ham. Verschillende plassen voor snel varende/ langzaamvarende of zelfs boten zonder motor. Daarbij ook een grote haven met recreatie mogelijkheden. Verder stroom afwaarte op de Maas bevind zich Kerkdriel met ook meerdere plassen en grote recreatie mogelijkheden. 

Bij het verlaten van Kerkdriel ziet u a snel aan de Linkerkant(bakboord) Brabants hoofstad Den bosch (’s-Hertogenbosch) liggen. Als eerst vaart u langs het nieuwe kanaal wat gegraven is voor het vrachtvervoer die dan niet meer door het centrum van de hoofstad van Brabant hoeven te varen. Voor de pleziervaart is het natuurlijk het leukste om wel door het centrum te varen, dit is mogelijk om door te varen langs Hedel en daarna bakboord af te slaan richting sluis van Engelen. Na de sluis van Grave en Lith is dit een kleine sluis en zal het verval in de meeste gevallen ook meevallen. Vanuit daar vaart uw alsmaar rechtdoor en vaart u lang het industrieterein. Vanuit uw huur schip kunt u de grote bedrijven als Heineken er bovenuit zien komen. Na het industie met groene akkers vaart u vanzelf door naar het mooi centrum van Den Bosch en kunt is midden in de hoofdstad van Brabant aanleggen om direct aan te kunnen schuiven op de gezellige terasjes. 

Bezig met laden